[:nl]Bachelorstages
- Afdeling Structuurbiologie (VU)
- IVM (instituut voor milieuvraagstukken) (VU)
- Afdeling van Klinische Chemie (VUmc)
- Afdeling van Klinische Chemie (VUmc) 2
- Afdeling Systeem Ecologie (VU)
- Metamedica (VUmc)
- Afdeling Dierecologie (VU)
Masterstages
- Afdeling Plant Epigenetics & Development (UvA)
- PWN (provinciaal waterschap Noord-Holland) (vanuit de VU)
Bachelorstages
1. Bachelorstage: Afdeling Structuurbiologie (VU)
Bachelor: Biomedische Wetenschappen
Hoe ben je aan deze stage gekomen?
Ik sprak op de borrel een mede-studente en die had daar 1 of 2 jaar eerder ook al stage gelopen. Het klonk wel interessant, dus heb ik een mailtje gestuurd.
Waren er nog andere stages waardoor je nog echt hebt getwijfeld over je keuze?
Ik was er redelijk vroeg bij, dus ik heb dat mailtje gewoon afgewacht en dat kwam goed uiteindelijk. Ik heb wel daarvoor al op de site van de VU gekeken naar allerlei afdelingen, maar het klonk gewoon allemaal niet erg spectaculair. Toen ik dus van de mede-studente haar ervaringen met deze stage hoorde, leek dit mij wel echt wat.
Wat hield jouw stage in; wat deed je op een gemiddelde stagedag?
Ik moest heel veel eiwitten maken, want structuurbiologie gaat echt puur om eiwitstructuren (en dus geen andere lichaamsstructuren o.i.d.). Je kijkt heel erg naar wat individuele eiwitten of groepen van eiwitten echt met elkaar doen. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat je die eiwitten zelf maakt, dus dat was wel een dagelijkse bezigheid en ik stond dan ook heel veel op het lab. Die eiwitten die ik maakte gebruikte ik dan vervolgens voor allerlei analyses.
Vond je het een flexibele stage?
Ik vond het heel erg chill. Er heerste een enorm relaxte sfeer op die afdeling. Ik was dat jaar ook bestuur bij Gyrinus, waar ik soms tussendoor ook wel wat dingen voor moest toen. Ik had dat van tevoren overlegd, en dat was in principe geen enkel probleem. Ik was in principe altijd wel aanwezig op de afdeling zelf. Als ik iets voor bestuur moest doen, dan kon dat eventueel in een wachtstap van een experiment wel.
Als je bijvoorbeeld een dagje niet op het lab hoefde te staan, omdat je moest schrijven aan je verslag of analyses moest uitvoeren, kreeg je dan de vrijheid om dat te doen waar je wilde?
Dat had zeker gekund. Ik heb ook weleens gewoon thuis aan mijn verslag gewerkt, maar omdat het maar heel weinig computerwerk was en je gewoon veel op het lab moest staan, was je al veel meer aan die plek gebonden en was het net zo makkelijk om het beetje computerwerk dat er was, ook daar uit te voeren. Als ik het echter ergens anders had willen doen, was dat in ieder geval geen probleem geweest.
Had je het gevoel dat je tijdens je stage ook daadwerkelijk met je interesses bezig was of heb je wellicht nieuwe interesses gekregen door de stage?
Nou, ik deed de minor Biomolecular Science en ik ben daarin de moleculaire richting op gegaan, omdat ik dat erg interessant vond. Er was ook een master waar ik over had gehoord die hier heel erg op was gericht, dus ik had voor mezelf bedacht, dat ik deze stage wilde doen, zodat ik er dan achter kon komen of deze master ook daadwerkelijk iets voor mij zou zijn. De stage bevestigde uiteindelijk ook echt wel voor mij wat ik al voor ogen had, dus dat was erg fijn.
Was er een minpuntje aan je stage of iets waarvan je had gewild dat het anders was gegaan?
Nee, eigenlijk niet nee. Voor mijn eerste stage vond ik dit echt de perfecte afdeling. De werkdruk lag ook niet te hoog, wat je best wel vaak hoort van andere stage ervaringen. Als je je eerste stage ingaat en je nog niet zo goed weet wat je moet verwachten, kan dat best wel pittig zijn. Dat had ik dus helemaal niet. Het enige minpuntje wat ik verder kan bedenken, is dat de afdeling echt net bezig was met een verhuizing. Daardoor kon ik anderhalve maand niet op het lab staan, dat was wel vervelend. Dit is natuurlijk ook wel een uitzonderlijke situatie en dus niet erg relevant verder voor mensen die de stage nu zouden gaan volgen.
Was er een toppunt aan je stage?
Ja, ik vond de begeleiding gewoon wel heel erg chill. Ik denk dat het belangrijk is voor je (eerste) stage dat je echt actief begeleid wordt. Dat kan natuurlijk ook te ver gaan. Je moet zelf ook kunnen blijven nadenken, maar ik heb ook echt verhalen gehoord van mensen die hun begeleider maar één keer in de week zagen en daardoor de hele tijd eigenlijk niet echt wisten waar ze nou echt mee bezig waren. Ik, daarentegen, zag mijn begeleider iedere dag of kreeg in ieder geval begeleiding van anderen op het lab, dus bij mij was dat niet aan de orde.
Wat was er uitdagend aan je stage?
Je verslag schrijven is natuurlijk altijd moeilijk, vooral je eerste verslag, want dat vond ik heel anders dan je tot dan toe gewend was. Eigenlijk een beetje alles wat daarbij komt kijken, vond ik wel lastig. Bijvoorbeeld je resultaten schrijf je al heel anders dan je voorheen voor een relatief klein practicum deed. Ook het doen van de literatuurstudie was best zwaar, vooral als je moleculair onderzoek doet, want je merkt toch dat je kennis daarover dan redelijk gebrekkig is.
2. Bachelor stage: IVM (instituut voor milieuvraagstukken) aan de VU
Bacheloropleiding: Biologie
Wat deed je precies tijdens deze stage?
Ik deed mee aan een project bij het Haringvliet (rivier tussen Zuid-Holland en Zeeland). Daar hebben ze de sluizen opengezet, zodat er een brakwaterzone ontstond. Dit deden ze om nieuwe paringsgebieden voor vissen en bepaalde nieuwe natuur te ontwikkelen. Ik heb specifiek gekeken naar wat voor invloed brak water heeft op landbouwgebieden eromheen en daarna gekeken naar wat de mogelijkheden zijn voor zilte landbouw.
Hoe zag een gemiddelde stagedag er voor jou uit?
Ik zat heel veel achter de computer en ging af en toe naar bijeenkomsten met alle betrokken partijen, zoals het staatsbosbeheer, de vogelbescherming, de sportvisserij, het waterschap en de boerenorganisaties. Tijdens de bijeenkomsten gingen deze partijen in debat. Hierin had ik zelf eerst niet veel bijdrage, maar later kon ik door het nieuwe inzicht dat ik verkreeg in het project, steeds meer begrijpen waarom er bepaalde belangen waren en dergelijke. Dan nog kon ik niet per se heel veel inbrengen, want je blijft natuurlijk slechts een bachelorstudent die daar stage loopt, maar het was wel leuk om steeds meer van deze debatten te begrijpen en om dit mee te maken.
Hoe ben je bij deze stage gekomen?
Ik had een minor Sustainability gedaan en via die minor ben ik bij het IVM terechtgekomen. De vakcoördinator had best wel interessante onderwerpen en toen ik daar verder naar ben gaan kijken, kwam dit naar boven. Het leek mij een leuke stage, omdat ik vanuit een biologisch perspectief naar dit project kon kijken en zo vormde het een mooie toepassing van mijn opleiding. Ik was immers ook echt op zoek naar een stage met toegepaste biologie inclusief een soort adviesgevende rol, dus was dit een mooie optie.
Vond je dat je veel vrije ruimte had binnen deze stage; was de stage flexibel?
Jazeker, maar soms misschien ook iets teveel. Soms wist ik niet meer welke onderwerpen nou echt nog iets toevoegden aan het biologische aspect van mijn stage, dat ik natuurlijk niet uit het oog kon verliezen. De stage moest uiteraard aan bepaalde eisen voldoen en genoeg betrekking hebben op biologie, maar omdat ik zo vrij was in de onderwerpen die ik kon behandelen, was het soms erg moeilijk om zelfstandig het kader van de stage te vormen. Wat dat betreft voelde het een beetje alsof er iets te weinig begeleiding was vanuit het IVM richting de biologie.
Hoe vond je de werkomgeving?
De werkomgeving was prima. Ik zat op een soort kantoortje met ca. acht werkplekken, waar ook andere mensen met een tijdelijke aanstelling zaten, zoals PHD’ers. Ik kreeg overigens veel vrijheid om te werken waar ik wilde, ik was dus totaal niet gebonden aan deze werkplek: ik mocht ook thuis of ergens anders op de VU werken. Dat vond ik zelf erg fijn, omdat ik daardoor mijn eigen tijd goed kon indelen.
Was er iets aan je stage wat je minder leuk vond of wellicht anders had willen zien?
Hmmm. Misschien dat ik dus soms het gevoel had dat ik niet genoeg begeleiding kreeg richting biologie. Dat was wel jammer, maar aan de andere kant is dit ook niet de ‘gebruikelijke biologie stage’, dus klopt het dan waarschijnlijk ook weer wel dat je vanuit die kant iets minder begeleiding hebt.
Voldeed de stage aan je verwachtingen?
Ja en nee. Van tevoren verwachtte ik bijvoorbeeld wel dat je wat andere, minder biologische gebieden tegen zou komen tijdens deze stage. Aan de andere kant, wist ik van tevoren totaal niet hoeveel partijen er eigenlijk bij zo’n project betrokken zouden zijn en hoe zo’n grootschalig project daadwerkelijk in elkaar steekt. Dat was erg leerzaam voor mij.
Wat was het toppunt van je stage?
Eén keer woonde ik een ontwerpsessie bij, waar alle partijen weer bij elkaar kwamen om alle alternatieven door te nemen en daarover te stemmen. Dat vond ik erg interessant, omdat ik daar echt in contact werd gebracht met mensen uit het vakgebied, die de kennis binnen hun vakgebied ook daadwerkelijk implementeren. Dat vond ik echt vet om te zien, want die kant wil ik zelf nu ook nog steeds op. Tijdens deze stage heb ik dit dan misschien niet daadwerkelijk kunnen doen, maar door de stage heb ik wel gezien dat deze mogelijkheid voor een latere carrière bestaat en welke kanten je dus op kan groeien.
Wat vond je het meest uitdagend aan je stage?
Het werk vereiste erg veel zelfstandigheid. Ze lieten mij (enigszins bewust) veel zwemmen en dat is wel uitdagend, omdat je dan echt voor jezelf de druk hoog moet houden om iets te leveren. Ik denk dat ik daar ook wel van geleerd heb dat je jezelf continu moet blijven stimuleren, ook al krijg je van buitenaf verder geen ‘prikkels’, omdat je resultaat er anders natuurlijk minder op wordt.
3. Bachelorstage: Afdeling van Klinische Chemie (VUmc)
Bachelor: Biomedische wetenschappen
Hoe ben je aan deze stage gekomen?
Ik was laat begonnen met rondmailen en uiteindelijk ben ik hierbij terecht gekomen via een studiegenootje die hier al eerder stage had gelopen.
Hoe zag een gemiddelde stagedag eruit?
Meestal begon je al vroeg, rond 7/8 uur. In de eerste weken moest ik me veel inlezen om kennis op te doen over het onderwerp. Later mocht ik ook het laboratorium in, maar hier stond je relatief weinig, je was voornamelijk bezig met het analyseren van de resultaten.
De onderzoeksvraag kwam vanuit de afdeling, je werkt in een kleine groep aan het onderzoek. Later, toen ik meer kennis had over het onderwerp, had ik ook meer in te brengen bij het onderzoek.
Hoe was je werkomgeving?
Het was een fijne werkomgeving en we werkten in een kleine groep. Iedereen was erg behulpzaam.
Was het een flexibele stageplek?
Ja, over het algemeen hadden ze het liefste dat je vroeg begon maar het was ook prima om een keertje om 9 te beginnen ipv. om 7. Ook als je bijvoorbeeld een afspraak had dan waren ze daar flexibel in.
Verder had ik ook voldoende tijd om aan mijn scriptie te werken en was ik hier dan ook ruim voor de deadline mee klaar.
Was de stage zoals je verwachtte?
Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten, ik had maar een kort intake gesprek gehad waarin niet echt werd uitgelegd wat er van me werd verwacht. In het begin werd ik dan ook in het diepe gegooid, waar ik het erg moeilijk mee had. Het ging over zeer specifieke stof waardoor ik me dus goed moest inlezen. Toen ik eenmaal deze kennis had opgedaan ging het wel veel beter.
Wat had je gehoopt dat anders ging?
Persoonlijk had ik iets meer richtlijnen in het begin wel prettig gevonden. Ik had ook niet door toen ze zeiden van lees je goed in, dat ze daarmee echt meerdere weken inlezen bedoelden, al was dit achteraf gezien wel nodig om het te begrijpen. Maar dit moest ik dus eigenlijk vooral zelf uitzoeken en ik had het prettig gevonden als ze me hiervoor richtlijnen hadden gegeven, als een soort houvast.
Wat vond je het meest uitdagend aan deze stage?
Het onderwerp begrijpen was een hele uitdaging, aangezien er weinig literatuur over te vinden was.
Wat vond je het leukste deel van je stage?
Dat ik later het onderwerp echt begreep, dat was ook wel iets om trots op te zijn.
4. Bachelorstage: Afdeling van Klinische Chemie (VUmc)
Bachelor: Biomedische wetenschappen
Hoe ben je aan deze stage gekomen?
Ik wilde graag een stage in het VUmc, dus ik het hierop gezocht op internet. Zo kwam ik bij een site waar een emailadres van een professor stond. Deze heb ik vervolgens gemaild met mijn interesses, mijn cv, de verwachtingen van de stage. Ik heb snel een reactie ontvangen op mijn mailtje en mocht op gesprek komen en heb zo deze stageplek gekregen. Dit is denk ik wel uitzonderlijk dat je zo snel een stageplek kan bemachtigen.
Wat waren jouw interesses en waarnaar was je op zoek in je stage? En heb je dit gevonden in deze stage?
Mijn interesses waren: zwangerschapsziektes, genetisch onderzoek/genetica. Dit zal allemaal verwerkt in deze stage.
Hoe zag een gemiddelde stagedag eruit?
Over het algemeen stond ik veel in het lab en was ik veel bezig het met analyseren van de resultaten. Het was een erg zelfstandige stage, je moest wel eerst een goed literatuuronderzoek hebben gedaan zodat je over alle kennis beschikte.
Hoe was je werkomgeving?
Ik werkte in een kleine onderzoeksgroep, 1 professor en 4 analisten. Ik had een eigen laboratorium plek met mijn eigen instrumenten. De mensen waren allemaal erg vriendelijk en behulpzaam, vooral bij de analisten kon ik terecht met mijn vragen. Bij grotere resultaten ging ik naar de professor.
Was het een flexibele stageplek?
Ja het was wel een redelijk flexibele werkplek. Het liefst hadden ze dat je ook vroeg begon, rond 8 uur, omdat de analisten dan ook aanwezig waren en je dan het makkelijkste vragen kon stellen. Ze waren verder wel flexibel als je bijvoorbeeld een andere afspraak had, dan kon je gewoon een dagje iets korter werken en een andere dag wat langer.
Had je veel in te brengen in je eigen stage? Had je veel vrije ruimte?
Veel lag al vast, zo was er ook al een protocol maar je moest wel helemaal zelf uitzoeken hoe je hier vervolgens mee aan de slag moest.
Was de stage zoals je verwachtte?
Ik wist niet wat ik moest verwachten, hierdoor was ik nog erg zoekende in het begin, maar ik werd hierin wel goed ondersteund.
De eerste paar weken was het vooral lezen en begrijpen maar dit was wel goed want je werd hierdoor echt tot zelf denken aangespoord.
Wat had je gehoopt dat anders ging?
Persoonlijk had ik een grotere onderzoeksgroep leuker gevonden, zo’n kleine groep is uitzonderlijker denk ik. Ik was ook de enige student en ik had het wel leuk gevonden als er bijvoorbeeld nog een andere student of PhD-student was, dit was namelijk wel het geval de laatste 1,5 maand en dit vond ik dan ook echt leuker.
Wat vond je het meest uitdagend aan deze stage?
Dat ik het zelf moest uitzoeken als er iets mis ging, ze waren wel behulpzaam maar ze kauwde het niet voor, je moest er zelf achterkomen.
Wat vond je het leukste deel van je stage?
Het meest uitdagende vond ik ook meteen het leukste aangezien ik het in het begin echt niet zo goed begreep en alles zelf moest uitzoeken, maar omdat ik het op het einde wel begreep vond ik dit juist extra leuk en ook iets om trots op te zijn. Het gaat veel dieper op bepaalde stof is als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een lab practicum van biomedische wetenschappen.
5. Bachelorstage: Afdeling Systeem Ecologie (VU)
Bachelor: Biologie
Hoe zag een gemiddelde stagedag eruit?
Er waren twee typen dagen. Het ene type bestond uit de schriftelijke werkdagen. Op deze dagen begon ik om 10 uur met literatuur lezen en was ik bezig met tekst schrijven voor mijn stageverslag. Het andere type bestond uit de praktische dagen, bij deze dagen begon ik om 10 uur met het verrichten van metingen. Bij mijn stage waren het vooral metingen aan basten van bomen. Zo heb ik de pH van de bast gemeten, hiervoor moest ik eerst de bast fijnmalen. Verder heb ik de sterkte van de bast gemeten met een machine en de droogtijd gemeten door de bast te verzadigen met water en vervolgens te meten hoe lang het duurt voordat hij opdroogt. Ook heb ik de bast zelf van de stam gehaald en alle dieren verzameld en geïdentificeerd.
Hoe ben je aan deze stage gekomen?
Ik had al meerdere colleges van Hans Cornelissen gehad. Toen we op veldwerk waren met hem liet hij zijn bomenkerkhof zien (waar mijn experiment dus ook plaatsvond) en vertelde dat hij nog Bachelor studenten zocht. Toen ik eenmaal een stage moest zoeken heb ik hem een mailtje gestuurd over dit project.
Had je veel in te brengen in je eigen stage? Had je veel vrije ruimte?
Ja ik had heel veel vrije ruimte, de proefopzet stond wel al vast, maar voor de rest mocht ik zelf bepalen wat ik wilde gaan meten, welke data ik precies gebruikte voor de analyse en natuurlijk de onderzoeksvraag.
Waar lagen jouw interesses en waarnaar was je op zoek in je stage? En heb je dit gevonden in deze stage?
Mijn interesses lagen in de interactie tussen diersoorten onder de bast en de bast zelf. Waarom zitten deze beesten hier en niet één boom naar links bijvoorbeeld. Ik wilde ook weten of ik dit type onderzoek leuk vind. Het praktisch werk was niet mijn lievelings type praktisch werk, maar het was wel een leuke stage om te doen.
Waarom heb je deze stage gekozen? Waren hier specifieke redenen voor?
De begeleider speelde een grote rol, aangezien ik Hans al kende van colleges etc.
Was het een flexibele stageplek? (werktijden, ondersteuning etc.)
Ondersteuning was redelijk flexibel, om de zoveel tijd besproken waar we mee bezig waren. Schrijfdagen waren flexibel. practicumdagen waren minder flexibel, aangezien hier met andere mensen werd samengewerkt.
Hoe was je werkomgeving?
Erg gezellig, ik werkte ook samen met mensen die ik al kende, dus het was fijn om niet de hele tijd in je eentje te hoeven werken.
Wat had je gehoopt dat anders ging?
Dat de data die ik verzameld had wat simpeler zou zijn. De analyse werd uiteindelijk best complex.
Was de stage zoals je verwachtte?
Ja
Waarop richtte deze stage zich op?
Ik heb onderzoek gedaan naar de effecten van bepaalde eigenschappen van de bast op de samenstelling van de ongewervelde dieren onder de bast.
Heb je getwijfeld tussen andere stages? Waarom heb je toen voor deze gekozen en die andere niet?
Nee
Wat vond je het meest uitdagend aan deze stage?
Het identificeren van de diersoorten.
Wat vond je het leukste deel van je stage?
Om de diersoorten uit de boomstammen te halen moest ik deze uit elkaar splijten met een hamer en beitel, dit vond ik het leukste deel.
6. Bachelor Stage: Metamedica (VU)
Bachelor: Gezondheid en Leven (Minor Gezondheidswetenschappen)
Waar heb je stage gelopen?
Ik heb stage gelopen bij Metamedica, dit houdt zich bezig met het inclusiever maken van de zorg door onder andere onderzoek te doen naar etniciteit en leeftijd. Het project waar ik op zat was gericht op LHBT I+.
Hoe zag een gemiddelde stagedag eruit?
De afdeling waar ik zat had flexplekken dus sommige dagen waren drukker dan andere. Maandag, woensdag en vrijdag zat ik op de afdeling zelf en de andere dagen kon ik thuis werken of in de UB. Dit was best fijn aangezien ik zelf mijn tijd gemakkelijk kon indelen maar soms was het lastig om mezelf te motiveren als ik niet op kantoor hoefde te zitten.
Ik deed interviews die ik vanaf begin tot eind ontwikkeld heb. In het begin was het heel veel achtergrondinformatie lezen en een introductie schrijven, op basis hiervan kon ik de vragen voor de interviews opstellen. Ik moest verder ook contacten leggen met organisaties en professionals om contacten te werven. Hier was ik vooral mee bezig in mijn eerste maand.
In de tweede maand werden de interviews echt afgenomen en moest ik het hele land door. Deze moesten ook getranscribeerd worden en dit was iets minder fijn werk. Ik deed 10 minuten audio uitwerken wat me ongeveer een uur kostte en nam dan een kwartier pauze.
De laatste maand was alle interviews met elkaar vergelijken (de resultaten en de discussie). Ik analyseerde dus echt de antwoorden en moest daarna in twee weken mijn scriptie schrijven (Ik heb stedentrip hierdoor moeten missen..)
Hoe ben je aan deze stage gekomen?
Ik had een minor gevolgd waarbij veel gastdocenten waren. Ik heb de interessante docenten gemaild of zij een stage voor mij konden aanbieden. Uiteindelijk reageerde een mevrouw die zei dat ze te weinig in Nederland was om me te begeleiden maar ze had wel een collega voor me die me kon begeleiden (dit bleek uiteindelijk mijn werkgroepdocent te zijn).
Had je veel in te brengen in je eigen stage? Had je veel vrije ruimte?
Er was dus veel vrije ruimte en dit was echt fijn. Het onderwerp stond vast maar de interview guide mocht ik nog wel zelf ontwikkelen, dus hierdoor had ik veel ruimte in mijn onderzoek. Ik werd hierbij nog wel veel begeleid, wat echt fijn was. Een ander meisje had precies hetzelfde onderwerp (maar dan over mannen in plaats van over vrouwen). We hadden iedere vrijdag een uurtje samen met de begeleider waarmee we konden sparren. Omdat ik het vanaf begin tot eind helemaal zelf deed voelde het echt als ‘mijn eigen kindje’, wat echt leuk was. Het hele proces doorlopen was heel leerzaam.
Hoe was je werkomgeving?
Deze was prima, het was een kantoor met flexplekken in de Medische Faculteit. De eerste dag werd ik aan een paar mensen voorgesteld. Ik zat iedere keer met andere mensen dus ik had niet heel veel contact, op het contact met de andere stagiaire na.
Wat had je gehoopt dat anders ging?
Ik was samen met een andere stagiaire en doordat zij er niet altijd was op die drie dagen in de week of vaak later, sleurde ze me hier een beetje in mee. Het werven van respondenten met een gevoelig onderwerp en een kleine doelgroep was verder ook lastig. Ik had een minimum van 8 respondenten en uiteindelijk had ik 7 echte transvrouwen en een partner gevonden.
Was de stage zoals je verwachtte?
Er was meer vrijheid dan ik verwachtte en het was ook veel leuker. Stage was iets waar ik best wel tegenop keek vanwege scriptie en ik dacht dat dit heel moeilijk zou worden, maar doordat ik goed werd begeleid en ik alles in stappen deed zat het erop voordat ik het wist.
Waarop richtte deze stage zich op?
Ik heb transgender vrouwen geïnterviewd (het proces dat iemand van man naar vrouw gaat). Ik heb hun gevraagd naar de ervaringen met de eerstelijns seksuele gezondheidszorg. Het is eerstelijns (dus met betrekking tot de huisarts, GGD). De helft van mijn respondenten was vrij oud (ruim 50 plus) en die waren pas net in transitie, zij hadden geen ervaring met de eerstelijns seksuele gezondheidszorg . Dit was wel moeilijk en daarom heb ik niet alleen gevraagd naar de ervaringen maar me ook gericht op wat ze belangrijk vonden, mochten ze wel voor zulke problemen naar de huisarts willen. (Ze moeten immers wennen aan een ander lichaam of hebben pijn of SOA testen of uitstrijkjes voor baarmoederhalskanker (vooral voor vrouwen die naar mannen gaan).
Heb je getwijfeld tussen andere stages? Waarom heb je toen voor deze gekozen en die andere niet?
Eerlijk gezegd was ik heel blij dat ik een stage had. Ik had er ook nog een gevonden bij SOA AIDS Nederland maar deze stage vond ik vaag klinken. Hier op de VU wist ik dat mijn dagelijks begeleider ook mijn eerste beoordelaar was en dat is minder gedoe met regelen. Bij een extern adres moet de begeleider namelijk ook een Phd hebben en is er meer geregel. Maar uiteindelijk was het vooral omdat ik deze stage leuker vond!
Wat vond je het meest uitdagend aan deze stage?
Het beter leren interviewen en het analyseren van de interviews vond ik vrij lastig. Je moet verder ook best wel zelfstandig werken en voor mij was het een uitdaging om dan gedisciplineerd aan het werk te gaan.
7. Bachelorstage: Afdeling Dierecologie (VU)
Bachelor: Biologie
Hoe zag een gemiddelde stagedag eruit?
Er waren veel verschillende soorten dagen, ik zal er een aantal noemen. Eerst was ik dagen bezig met literatuur lezen en met mijn introductie schrijven. Daarna ging ik lichtintensiteiten meten op avonden en vervolgens in de kelder van de VU. Aangezien mijn experiment met slakken was, heb ik deze anderhalve week laten acclimatiseren. Vervolgens heb ik dagen van 9 tot 5 eierpakketten van de slakken gescand. Hierna heb ik de uitgekomen eieren gescand. Na dit praktische gedeelte was er een periode waarin ik via mijn laptop de scans om ging zetten in meetbare getallen (door het tellen en meten van de grootte van de eitjes). Tot slot ben ik de laatste periode bezig geweest met het maken van mijn prestatie en met het schrijven van mijn verslag.
Hoe ben je aan deze stage gekomen?
Ik had Joris Koene als leraar gehad en hij kon goed over gedrag praten. Vervolgens heb ik hem benaderd voor een stage over gedragsbiologie. Zijn collega deed onderzoek naar gedragsbiologie maar helaas kon hij geen Bachelor student aannemen voor een stage. Joris vertelde me dat hij nog wel een stageproject over lichtvervuiling had openstaan, toen heb ik deze aangenomen.
Had je veel in te brengen in je eigen stage? Had je veel vrije ruimte?
Joris liet me eerst veel nadenken. Het moest wel binnen het onderwerp lichtvervuiling passen en mogelijk zijn met de dieren en materialen die op de VU beschikbaar zijn. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de invloed van lichtvervuiling op de reproductie van slakken.
Waar lagen jouw interesses en waarnaar was je op zoek in je stage? En heb je dit gevonden in deze stage?
Mijn interesses lagen eerst vooral in gedragsbiologie en daarnaar was ik dus op zoek, maar aangezien hier geen stages voor waren heb ik wat anders gekozen. Nu heb ik meer geleerd over hoe de omgeving het fysieke van een dier kan beïnvloeden, zoals de grootte van het dier.
Waarom heb je deze stage gekozen? Waren hier specifieke redenen voor?
Voornamelijk door de colleges van Joris over het gedrag van slakken.
Was het een flexibele stageplek? (werktijden, ondersteuning etc.)
De stage was vrij flexibel. Toen ik eenmaal klaar was het praktische gedeelte mocht ik zelfs thuiswerken aan mijn verslag, aangezien ik best lang moet reizen.
Hoe was je werkomgeving?
De studentenkamer waar studenten hun literatuur kunnen lezen en aan hun verslag kunnen werken was vrij druk. Verder heb ik voor mijn experiment veel in de kelder van de VU gezeten. Dit was niet de meest gezellige plek maar je kan niet alles kiezen natuurlijk.
Wat had je gehoopt dat anders ging?
Ik had verwacht dat 80 slakken een prima aantal was, maar achteraf gezien was het net wat te veel werk en had ik beter een iets kleinere groep kunnen nemen.
.
Was de stage zoals je verwachtte?
Ik had het zelf iets strenger verwacht, maar voor de rest wist ik wel goed wat ik kon verwachten.
Waarop richtte deze stage zich op?
De stage richtte zich op invloed van nachtelijk kunstmatig licht op de reproductie van de grote poelslak. Ik onderzocht of dit licht effect had op de grootte van de eitjes, het aantal eitjes, hoeveel eitjes er uitkwamen en hoelang het dat duurde. Een van mijn conclusies was dat de eitjes sneller uitkomen bij weinig licht.
Wat vond je het meest uitdagend aan deze stage?
Het time management op een dag goed regelen. Verder vond ik het uitdagend om alles in één wetenschappelijke presentatie te stoppen, tot slot vond ik de resultaten mooi weergeven ook lastig.
Wat vond je het leukste deel van je stage?
Ik vind het leuk dat je zelf je eigen onderzoek kan doen en dus ook je eigen resultaten hebt. Het is iets wat je zelf gedaan hebt en je kan er dan ook veel over vertellen.
Masterstages
1. Masterstage: Afdeling Plant Epigenetics & Development (UvA)
Wat hield deze stage in?
Ik deed onderzoek naar planten, dus het was eigenlijk ontwikkelingsbiologie als in embryologie. Planten functioneren als een makkelijk model voor embryo’s en daarnaast is het ethisch natuurlijk meer verantwoord. Het is een heel groot ding dat je in planten bepaalde mutaties kunt maken en onderzoeken. Ze gingen dan bijvoorbeeld letterlijk naar bloemenkwekers toe om daar de abnormaal uitziende bloemen eruit te pikken en mee te nemen. Aan de hand van de mutaties die ze dan vonden in die planten, gingen ze onderzoeken hoe dat werkte. Zo probeerden ze de vraag hoe een bepaalde mutatie tot een bepaald fenotype kon leiden, te beantwoorden.
Hoe zag hierbij de gemiddelde stagedag eruit?
Dit was echt hardcore DNA werk. Aangezien mijn bachelorstage voornamelijk gefocust was op eiwitten, wilde ik nu een ander moleculair onderwerp opzoeken, namelijk DNA. Dit hield in dat ik ook hiervoor weer veel op het lab stond en voornamelijk PCR uit moest voeren. Op een gegeven moment werd dat wel vervelend als het dan weer eens niet lukte. Later kwam er ook microscopie bij kijken, omdat ze wilden kijken waar bepaalde genen tot expressie kwamen. Door te kijken waar ze tot expressie kwamen, konden we dat weer iets meer verbinden en zo dus meer leren over het systeem.
Hoe ben je op deze stage gekomen?
Tijdens mijn master volgde ik al een vak dat gegeven werd door de groepsleider van het onderzoek. Op een gegeven moment werd het toen wel echt tijd om een stage te regelen. Ik vond de colleges toen erg interessant en ben na een van de colleges dus gewoon een keer op die man afgestapt en vroeg hem of ze nog stageplekken hadden. Zodoende is het tot stand gekomen.
Vond je de stage flexibel?
Ja, eigenlijk is het hier weer een beetje hetzelfde verhaal als bij mijn bachelorstage. Tijdens deze stage was ik voorzitter van het Alcoholaat, dus moest ik daarvoor iedere woensdag om 16.00 uur aanwezig zijn op de VU, terwijl ik voor deze stage op het Sciencepark zat. Dat hield in dat ik iedere woensdagmiddag al rond 15.00 uur weg moest van stage om op tijd te zijn en de vergadering eventueel voor te kunnen bereiden. Ook bij deze stage vond mijn begeleider dat dus weer geen probleem. Ik denk dat dat ook wel een belangrijke tip kan zijn: mocht je ook in zo’n situatie komen, overleg dan vóór je je stage begint gewoon al even met je begeleider dat je misschien af en toe op bepaalde dagen eerder weg moet, dan vinden ze dat echt wel prima. Mijn begeleider vergat dit dan weliswaar, maar als ik het ‘s ochtends dan weer even meldde, was het prima.
Hoe was de werksfeer bij deze afdeling?
De sfeer en het werk op deze afdeling was ook heel chill! Het is heel interessant – en ook zeker een aanrader – om echt op verschillende plekken je stage te doen. En dan bedoel ik niet gewoon op verschillende afdelingen, maar ook echt op een andere universiteit, zoals ik dat heb gedaan t.o.v. mijn bachelorstage. Zo leer je hoe anders de stages dan in elkaar kunnen steken. Zo merkte ik dat de aanpak tijdens mijn master stage naar mijn mening wat professioneler was: er werden wekelijkse bijeenkomsten georganiseerd, waar alle groepen die onderzoek naar planten doen, bij elkaar kwamen. Eén persoon van al die groepen moest dan voor de gehele groep – zo’n 100 man – presenteren. Dat werd tijdens mijn bachelor stage bijvoorbeeld niet gedaan en op die manier merk je dus dat bij verschillende instellingen de aanpak heel anders kan zijn. Voor je beeldvorming voor hoe het wereldje in elkaar steekt, is dat erg fijn om mee te maken. [EM1] [EM2]
Voldeed deze stage aan je verwachtingen?
Jazeker. Deze onderzoeksgroep gaf oorspronkelijk lessen op de VU en ze gaven daar ook practica vóór ze naar de UVA verplaatsten. Tijdens mijn master had ik ook al een vak van deze groepsleider, dus op basis daarvan had ik al representatieve verwachtingen wat betreft hun onderzoek.
Was er een minpunt aan deze stage?
De afronding liep een beetje uit. Dit komt omdat het eigenlijk altijd lastig is om een onderzoek af te ronden. Je kan immers altijd nóg een extra experiment doen, want je onderzoek is nou eenmaal nooit af. Je begeleider zal ook vaak zeggen: “maar als we dat nog even doen…”, en als je dat vervolgens hebt afgerond, zal hij/zij weer zeggen: “oke, maar als we nu alleen dát nog even doen!”. Zo ben je al gauw weer twee maanden verder en op een gegeven moment moet je gewoon de knoop doorhakken en zeggen: “nu is het klaar, ik moet mijn verslag afschrijven”. Dus zo is dat ook gegaan. Ik vond het niet heel erg dat ik daardoor dan ook wat langer in de vakantie door was gegaan, maar het was wel balen dat het vervolgens 3 maanden duurde voor mijn verslag was nagekeken.
Wat was het toppunt van deze stage?
Ik vond het heel grappig om met planten te werken. Ze hadden echt een kas daar en af en toe moest je daar dan heen om letterlijk bloemetjes te plukken. Dat was een leuke manier van werken.
Was je dan niet bang dat het af en toe te veel richting biologie zou gaan met die planten?
Nee, nou ik had dat een beetje, maar dan meer dat ik constant heel erg dacht: “het zijn planten, wat boeit het…”. Die gedachte is ook nooit echt weggegaan, maar het was niet vervelend, want het onderzoek bleef wel echt interessant. Nu nog steeds als ik dan planten buiten zie, zie ik weer wat ik toen heb geleerd en gedaan, dus dat is heel leuk. Toch, als iemand dan vroeg wat voor stage je doet en waarom je dat doet, had ik daar nooit echt een antwoord op. Ergens achteraf denk ik echter wel dat het alleen maar goed was om zo’n totaal andere stage te doen, omdat het nu ook juist wel voelt alsof ik er echt m’n kijk mee heb verbreed.
2. Master stage: PWN (provinciaal waterschap Noord-Holland) (VU)
Masteropleiding: Ecology and evolution
Wat deed je precies tijdens deze stage?
PWN regelt de watervoorziening van vrijwel heel Noord-Holland. Ik heb bij PWN onderzoek gedaan naar de hoeveelheid koolstof in de grond van 3 verschillend begroeide gebieden in de duinen: gebieden met naaldbomen, loofbomen en open duingebied. Deze heb ik met elkaar vergeleken. Hierin nam ik ook onderscheid in kalkarme en -rijke duinen en verschillende dieptes en leeftijdszones mee. Qua onderzoek was dit best wel uitdagend, omdat het veel verschillende factoren had en je in alle richtingen moest kijken. Ook heb ik best wel geworsteld met de statistiek, maar dat maakte het wel erg leerzaam en interessant.
Vergeleken met je bachelorstage lijkt dit wel weer veel meer gefocust te zijn op echt de biologie, vond je dat juist wel weer leuk of miste je de andere richting die je bij je bachelorstage had?
Nou, ondanks dat ik bij deze stage veel meer labwerk deed, kreeg ik hier eigenlijk juist veel meer een adviesgevende rol dan dat ik bij mijn bachelorstage had. Bij mijn bachelorstage deed ik onderzoek naar de vissen en kon ik er misschien wel iets over zeggen, maar daar bleef het dan ook bij. Bij deze masterstage kreeg ik uiteindelijk echter een belangrijk resultaat, waarmee ik daadwerkelijk toepasbaar advies kon geven. Ik ontdekte dat loofbomen beter zijn in het opslaan van koolstof dan naaldbomen en dat beide sowieso dus meer koolstof in de grond bevatten dan open duingebied. Met deze conclusie konden betrokken partijen ook echt aan de slag. Dit in tegenstelling tot het resultaat van mijn rol tijdens mijn bachelorstage.
Wat vond je van de begeleiding tijdens deze stage?
Het was prettig dat mijn stagebegeleider heel toegankelijk was (indien hij in Nederland was, want hij was nog best wel eens in het buitenland). Gesprekken waren veel gemakkelijker, want de begeleider liet gewoon weten wat hij wel en niet goed vond aan mijn voorstellen en zo werd ik wel in de juiste richting begeleid.
Hoe zag een gemiddelde stagedag er voor jou uit?
Ik heb veel meer in het lab gestaan. In het begin zat ik nog veel achter de computer voor literatuuronderzoek. Daarna begon ik aan de methode, dus ging ik er veel op uit om monsters te scheppen uit de duinen. Daarna heb ik ca. 2 maanden op het lab gestaan voor de analyse van de monsters. Tot slot moest ik weer veel schrijven en berekenen op de computer. Al met al zou ik dus zeggen dat de verdeling bestaat uit 70% computerwerk en 30% veld- en labwerk.
Hoe was de werkomgeving?
Ik zat hier op de afdeling Systeemecologie en dit was vergelijkbaar met de werkomgeving tijdens mijn bachelorstage: het was een ruimte waar studenten en andere mensen tijdelijk zaten. Ook hier kreeg je weer heel veel vrijheid om zelf te bepalen of je daar wilde werken of liever ergens anders. Als je daar op de afdeling was, was het echter makkelijker om even snel wat dingen te vragen aan bijvoorbeeld de labtechnicus, die dan vervolgens direct kon uitleggen wat er aan de hand was. Daardoor had het wel mijn voorkeur om voornamelijk gewoon op de afdeling te werken. Uiteraard stond ik ook gedurende een bepaalde periode in het lab en buiten in het veld, dus dat was dan wel weer een compleet andere werkomgeving.
Was er een minpuntje aan deze stage?
Niet echt, behalve dat ik had gehoopt dat ik iets eerder klaar zou zijn geweest met de stage. Mijn stagebegeleider zat aan het begin van mijn stage in het buitenland, waardoor het contact wat moeizaam verliep. Daardoor was alles in z’n geheel een beetje meer opgeschoven, maar dat is ook wel deels aan mijzelf te wijten.
Hoe ben je aan deze stageplek gekomen?
Ik had meerdere consultancybureaus en dat soort partijen aangeschreven, maar het lukte allemaal niet. Ik ben verder op zoek gegaan naar allerlei instanties die onderzoeken deden/publiceerden die met toegepaste biologie en/of ecologie te maken hadden, waaronder dus ook PWN. Uiteindelijk heb ik Hans Cornelissen aangeschreven dat ik een bepaald onderzoek had gezien, wat wel een literatuurstudie was, maar dat ik er wel echt iets mee wilde doen. Hij zei dat daar wel een volwaardige stage van gemaakt kon worden en dus heb ik PWN erover gemaild. Zodoende is het allemaal tot stand gekomen.
Wat vond je het leukste aan deze stage?
Ik vond het ontzettend leuk om het veld in te gaan en de monsters te nemen van de verschillende gebieden. Daarnaast was het leuk om erover te kunnen praten met mensen die er ook echt veel van weten.
Vond je het een flexibele stageplek?
Zoals ik eerder al zei over de werkomgeving, was de stageplek erg flexibel, maar dit gold ook voor de invulling van wat ik wilde onderzoeken. Als ik iedere week bijvoorbeeld een meting had willen doen, had dat ook gekund (mits dat werd goedgekeurd natuurlijk). Er waren dan ook genoeg opties voor de invulling. Toen ik samen met de begeleiders wandelingen maakte door de gebieden, praatten we ook echt ter plekke over wat je dan in de bepaalde gebieden precies zou kunnen onderzoeken. Langzamerhand kwam ik erachter dat er zóveel te onderzoeken viel, dat je er onderhand wel een PHD over zou kunnen doen!
[:en]
Bachelor Internships
- Department of Structural biology (VU)
- IVM (‘instituut voor milieuvraagstukken’), the institute for environmental issues (VU)
- Department of Clinical Chemistry (VUmc)
- Department of Clinical Chemistry (VUmc) 2
- Department of Systems Ecology (VU)
- Metamedica (VUmc)
- Department of Animal Ecology (VU)
Master Internships
- Department of Plant Epigenetics & Development (UvA)
- PWN (‘provinciaal waterschap Noord-Holland’), (directed via the VU)
Bachelor Internships
1.Bachelor Internship: Department of Structural biology (VU)
Bachelor: Biomedical Sciences
How did you get this internship?
I spoke with someone at the social drinks and she had done her internship there 1 or 2 years earlier. It sounded interesting, so I sent them an email.
Where there any other internships which made you doubt your choice?
I was fairly early with looking for an internship, so I just waited for a response on my email and that worked out. Before that, I did look at the site of the VU at all kinds of departments, but it just didn’t sound very spectacular. When I was told about this person’s experiences with the internship at the social drinks, I was quite enthusiastic.
What did your internship entail; what did you do on an average day?
I had to make a lot of proteins, because structural biology is purely about protein structures (so no other bodily structures or something similar). You’re looking into how individual proteins or groups of proteins are truly interacting with each other. One important part to be able to do this, is making the proteins yourself, so that was a daily occupation for me and I spent a lot of time in the lab. After I made the proteins, I used them for all kinds of analyses.
Do you think you had a flexible internship?
I found it a very relaxed internship. There was a very relaxed atmosphere at that department. That year I was part of the board of Gyrinus natans, for which I also had to do some important stuff here and there. I made the supervisor aware of this in advance, and it was no problem. I was always present at the department, but whenever I had to do something for the board, then it was okay to do that during the waiting steps of my experiments.
If you for example did not have to be in the lab, because you were writing your thesis or doing analyses, did you have the freedom to do this wherever?
Definitely. A few times I worked on my thesis from home, but because it was mostly lab work and not computer work, I was more bound to the lab and it was just as easy to do my computer work there. However, if I wanted to do it anywhere else, it would have been no problem.
During your internship, did you feel like you were actually busy with your interests or did you perhaps find new interests through this internship?
Well, I did the minor Biomolecular Science and I pursued the molecular side, because I found it very interesting. There was also a Master which was focussed on this section, so I used this internship to find out if this Master would be something for me. The internship confirmed eventually what I already thought, so that was very nice.
Were there any downsides to your internship or something you wish had gone differently?
No, actually not. I found this department to be perfect for my first internship. The work pressure was not too high, in contrast to what you hear quite often from other internship experiences. If you start your first internship and don’t know what to expect, it can be quite difficult. So in my situation this was not the case at all. The only drawback that I can think of is that the department was in the middle of moving. Because of this, I was not able to be in the lab for one and a half months, so that was a bummer. This is of course an exceptional situation and thus not relevant for people who are looking for an internship right now.
Was there a highlight in your internship?
Yes, I found the supervision very nice. I think it is important for your (first) internship that you are actively guided by your supervisor. This can also happen too much, of course. You always have to be able to think for yourself, but I’ve heard real stories of people who saw their supervisor only once a week and because of that didn’t really know what they where doing. I, on the other hand, saw my supervisor every day or at least got some guidance from other people in the lab, so this was not applicable to me.
What was challenging about your internship?
Writing your thesis is of course always hard, especially your first thesis, because I found it to be very different from what I was used to. Actually, everything that’s involved in writing your thesis, was challenging to me. For example, writing the results section for your thesis is very different from what you used to do for a smaller practical. Also, literature research can be quite hard, especially when doing molecular research, because you do realize that your knowledge about this is fairly limited.
2. Bachelor internship: IVM (‘instituut voor milieuvraagstukken’), the institute for environmental issues (VU)
Bachelor: Biology
What exactly did you do during this internship?
I joined a project concerning the Haringvliet (river between Zuid-Holland and Zeeland). They opened some sluices there to create a new brackish water zone. They did this in order to develop new mating areas for fish and new natural habitats. I specifically researched the influence of brackish water on the surrounding agriculture and subsequently looked into possibilities for saline agriculture.
What did the average day at your internship look like?
I worked a lot on the computer and sometimes joined meetings with all the involved parties, such as the Staatsbosbeheer (the Dutch governmental organization of forestry and management of nature reserves), the Vogelbescherming (the Dutch organization for bird protection), recreational fishers, the waterschap (water board) and farmer organizations. During these meetings, the different parties involved would debate. At first, I did not contribute to these debates at all, but along the way, I understood more and more why certain interests existed due to the new knowledge that I obtained during the internship. Still, I could not contribute much, because I was just a bachelor’s student, but it was exciting to witness the debates and really understand what they were talking about.
How did you find this internship?
I did a minor in Sustainability and thanks to this minor I ended up at the IVM. The course coordinator had some very interesting subjects, so when I looked through these, this particular internship came up. It sounded like a nice internship, because it enabled me to look at this project from a biological perspective, which formed a nice application of my bachelor. I was, after all, looking for an internship with applied Biology and a somewhat advisory role, so this was a great opportunity.
Did you feel like the internship was flexible?
Definitely, but sometimes maybe a little bit too much. Sometimes, I didn’t even know anymore which subjects would actually still be meaningful to the biological aspect of the internship, which, of course, I could not lose sight of. The internship obviously had to measure up to certain standards and requirements and had to cover Biology sufficiently. However, they made the internship so flexible for me, that it got very hard for me to determine the framework on my own and let everything that I wanted/could do fit into this framework. For that matter, I sometimes felt like the guidance from the IVM towards the biology-side of the internship was lacking a bit.
How did you like the working environment?
The working environment was fine. I was in an office with about eight workplaces, where other people who also had a temporary job, such as PHD students, sat. I was given a lot of freedom to work where I wanted, so I was not bound to this workplace at all: I was also allowed to work from home or elsewhere at the VU. I really liked that, because it allowed me to organize my own time well.
Was there something about your internship that you didn’t like or would like to see differently?
Hmmm. So maybe I sometimes felt that I was not getting enough guidance in biology. That was a pity, but on the other hand, this is not the “usual biology internship”, so it is probably true that you have less guidance on this side.
Did the internship meet your expectations?
Yes and no. For example, at first I thought that I would encounter some other, less biological areas during this internship. On the other hand, I did not know in advance how many parties would actually be involved in a project like this and how such a large-scale project actually works. That was very educational for me.
What was the pinnacle of your internship?
One time I attended a design session, where all parties got together again to go through all the alternatives and vote for them. I thought that was very interesting, because I really got in contact with people from the working field, who actually implement the knowledge within their field. I thought that was really cool to see, because I still want to go in that direction now. During this internship I may not have been able to actually do this, but through the internship I have seen that this possibility exists for a later career and in which directions you can grow.
What did you find most challenging about your internship?
The work required a lot of independence. They let me swim (somewhat consciously) a lot and that is challenging, because you really have to keep pressure on yourself to deliver something. I think I have also learned from this that you have to continue to stimulate yourself, even if you do not get any “stimulations” from the outside, because otherwise your result will naturally decrease.
3. Bachelor Internship: Department of Clinical Chemistry (VUmc)
Bachelor: Biomedical Sciences
How did you get this internship?
I started a bit late with searching for an internship, but eventually, I ended up here because of a friend of mine who did her internship at this department before.
How did an average day look like?
Usually, you started early, about 7/8 AM. In the first few weeks, I had to read a lot to gain knowledge on the subject. Later, I started working in the lad, but relatively little because most of the time I was busy with analyzing results.
The research question came from the department and you worked in a small group. Later, when I had more knowledge on the subject, there was more space for my own input.
How was your work environment?
There was a great atmosphere and we worked in small groups. Everyone was very helpful.
Was it a flexible place to do your internship?
Yes, but generally they prefer that you started early. It was fine if you started at 9 instead of at 7 for one time if you had, for example, an appointment or something else.
Furthermore, I had enough time to do my thesis work and therefore I was ready before the deadline, which was really nice.
Was the internship as you expected?
I did not really know what to expect, because I only had a brief interview before in which not really explained what was expected of me. So the first weeks were a bit hard for me because I had to figure things out by myself. It was about a very specific subject so I really had to gain knowledge about this. When I gained this knowledge it went a lot better.
Was there anything you hoped too went differently?
Personally, I prefer more guidelines, especially in the beginning. I, for example, had no idea that by reading they meant a few weeks of reading, although this was really needed to understand the subject. I basically had to figure it out myself, so I think it would be nice if they had given me some guidelines for this.
What did you find most challenging in this internship?
Understanding the subject was quite challenging since there was little literature available.
What did you like most about your internship?
That at the end I fully understood the subject and that was something to be proud of myself.
4. Bachelor Internship: Department of Clinical Chemistry (VUmc)
Bachelor: Biomedical Sciences
How did you get this internship?
I wanted an internship at the VUmc, so I searched for one on the internet. So I found a site, where I found a mail address. I then emailed my interest, my CV, expectations of the internship etc. I quickly received a response to my email and could come for an interview and that’s how I got this internship. But I think it is extraordinary that you can get an internship so quickly.
What were your interests and what were you looking for in your internship? Did you find these things in your internship?
My areas of interest were: pregnancy diseases, genetic research/genetics. All of this was incorporated in my internship.
How did an average day look like?
Overall, you spend the most time in the lab and analyzing the results, still, it was mostly a self-employed internship. You first needed to do your literature research, of which you would build your research.
How was your work environment?
I worked in a small research group with one professor and four technicians. I had my own place with my own lab instrument. The people were all very friendly and helpful. If I had any questions, the technicians helped me with these questions. If I had bigger results, I went to see the professor.
Was it a flexible place to do your internship?
Yes, it was very flexible. They preferred that you started early, around 8 o’clock, because the technicians were also present then so you could ask any questions. They were also very flexible for example if you had another appointment, then you could just work shorter and another day longer.
Did you have a lot of free space in this internship?
Many things had already been established, so there was also a protocol, but you had to find out how to work with it by yourself.
Was the internship as you expected?
I did not know what to expect. As a result, I was a bit struggling in the beginning, but I was well supported herein. The first few weeks were mainly reading and understanding but it was good because you got really encouraged to think for yourself.
Was there anything you hoped too went differently?
Personally, I prefer a larger research group, this small group is a bit extraordinary I think. I was the only student but I think it would be quite fun if there was for example another student or a PhD student. This was the case for the last 1,5 months, and i thought this was really fun.
What did you find most challenging in this internship?
I had to figure things out by myself, even if something went wrong. The technicians were helpful but I had to figure it out myself and they did not just say what went wrong.
What did you like most about your internship?
The most challenging thing was immediately also the most fun part since I really did not understand the research in the beginning. But because I understood everything in the end this was just extra fun and also something to be proud of. It is much more complicated as you compare for example with a lab practical during biomedical sciences.
5. Bachelor Intership: Systems Ecology (VU)
Bachelor: Biology
What did an average internship day look like?
There were two types of days. One type was the writing working days. During these days I read literature and wrote text for my internship report. The other type of days weres the practical days. During these days I took measurements starting at 10 am. I mainly took measurements of tree bark. For example, I measured the pH of the bark. To do this I first had to grind the bark. Furthermore, I measured the strength of the bark with a machine and measured the water-holding capacity by saturating the bark with water and mark the time it took for the bark to dry. Finally I also took the bark from the trunk and collected and identified all animals found inside the logs.
How did you find this internship?
I already had had several lectures by Hans Cornelissen. During fieldwork with him, he showed us his tree cemetery (where I conducted my research) and said that he was still looking for Bachelor students. Once it was time for me to find an internship, I emailed him about this project.
Could you contribute a lot to your own internship?
Yes, I had a lot of free space. The test design was already made, but for the rest I was allowed to decide for myself what I wanted to measure and which data I wanted to use exactly for the analysis and of course I could design my own research question.
What were your interests and what were you looking for in your internship? Did you find this in your internship?
I was mainly interested in the interaction between animal species under the bark and in the bark itself. Why were these animals here and not, for example, one tree to the left. I also wanted to know whether I would like this type of research. I didn’t like the practical work that much, but it was a fun internship to do.
Was it a flexible internship?
The support was fairly flexible, every so often we discussed what we were working on. Writing days were very flexible and practical days were less flexible since we worked together with other people?
How was your working environment?
My working environment was very nice. I worked with people I already knew so it was nice not to have to work alone all the time.
Were there things you hoped would be different?
I hoped that the data I collected would be a bit simpler. The analysis eventually became quite complex.
What background do you have?
With this internship I finished my bachelor Biology.
What did you find the most challenging about this internship?
Identifying the animal species.
What did you like the most about your internship?
To get the animal species out of the tree trunks. To be able to do this I had to split the tree trunks up with a hammer and a chisel.
6. Bachelor Internship: Metamedica (VUmc)
Bachelor: Gezondheid en Leven (Minor Health Sciences)
Where did you do your internship?
I did my internship at MetaMedica (a department of the VUmc), which is concerned with making care more inclusive by conducting research into ethnicity and age, among other things. My project was focused on LGBT.
How did you find this internship?
I attended a minor with many guest lecturers and I emailed interesting lecturers asking for an internship. Finally someone answered saying that she was not present enough in the Netherlands to accompany me but she found a colleague who could help me with my internship. This colleague turned out to be my workgroup teacher!
What did an average internship day look like?
At my department there were flex desks so some days were busier than others. On Monday, Wednesday and Friday I was at the department itself and the other days I could work from home or the University Library. This was nice, since I could organize my time by myself but sometimes I found it difficult to motivate myself since I did not have to be at the office.
I did interviews, which I developed by myself from start to finish. In the beginning I read a lot of background information and wrote my introduction. With this as a basis, I could draw up the questions for the interviews. I also had to establish contacts with organizations and professionals to recruit contacts for the interviews. In the second month my interviews were really conducted and I traveled all over the country to interview my contacts. I also needed to transcribe those (which I did by working out 10 minutes and then taking a 15-minute break). The last month I needed to compare all the interviews. I analyzed the answers and then wrote my thesis in two weeks. (Unfortunately, I missed the city trip because of this).
Could you contribute a lot to your own internship?
There was a lot free space. My subject was fixed but I could develop my own interview guide which gave me plenty of scope in my own research. Every Friday, there was an hour with the supervisor during which I could discuss my research with the other interns. Since I did everything on my own from start to finish it really felt like my own research which was really nice. Going through the whole process was very educational.
Were there thing you hoped would be different?
Acquiring respondents with a sensitive subject and with a small target group was more difficult than I anticipated. For the research I had a minimum of 8 respondents and I ended up with 7 real trans women.
Was the internship as you expected?
It was more fun and I had more freedom than I expected. My internship was something I was dreading but since I was well guided and did everything in small steps, it was over before I knew it.
What background do you have?
With this internship I finished my Health and Life sciences bachelor.
What did the internship focus on?
I interviewed transgender women. I asked them about their experiences with primary sexual health care. Half of my respondents were quite old (over 50 plus) and were just starting transition so they did not have any experience with primary sexual health care. This was quite difficult since I focused on what this group finds important when they go to the doctor for any problems they have (since they need to get used to another body and need STD tests).
Did you have doubts with choosing between different internships?
Frankly, I was quite happy with finding an internship. I also had an offer for an internship at STD AIDS Netherlands but I found this internship to be quite vague. Here at the VU my daily supervisor was also my first assessor which is less hassle (at an external address the supervisor must have completed a PhD). I also chose this internship because I liked it more!
What did you find most challenging about this internship?
I found it quite difficult to learn how to interview and how to analyze these interviews. You also really need to work independently which was also a challenge for me.
7. Bachelor Internship: Department of Animal Ecology (VU)
Bachelor: Biology
How did you find this internship?
Joris Koene was my teacher and he was a great speaker about behavior. Because of this I approached him for an internship on behavioral Biology. His colleague at the moment did research on behavioral biology, but unfortunately, he was unable to hire a Bachelor student for an internship. Joris then told me that he still had an internship project about light pollution open, which I accepted.
What did an average internship day look like?
There were many different types of days, I will mention a few. First I spent days reading literature and writing my introduction. After this, I measured light intensities in the evenings and later in my research in the basement of the VU. Since my experiment involved snails, I let them acclimatize for a week and a half. Then I started scanning 9 to 5 egg packages of the snails for several days. After this, I scanned the hatched eggs. After this practical part, I converted the scans into measurable numbers (by counting and measuring the size of the eggs) via my laptop. In the last few days, I was busy with making my presentation and writing my report.
Could you contribute a lot to your own internship?
Joris made me think a lot at first about my internship. His only restrictions were that it had to fit within the subject of light pollution and it had to be possible with the animals and materials available at the VU. Ultimately, I chose the influence of light pollution on the reproduction of snails.
What were your interests and what were you looking for in your internship? Did you find this in your internship?
I was mainly interested in behavioral biology and was thus looking for internships containing this subject. Since there were no internships with this topic, I chose something else. Now I have learned how the environment can influence the physical characteristics of an animal such as its size.
Was it a flexible internship?
The internship was pretty flexible. Once I finished the practical part, I could even work from home on my report since I had to travel for quite a long time.
How was your working environment?
The student room where students could read their literature and work on their report was quite busy. Also, I spent a lot of time in the basement of the VU for my experiment. This wasn’t the most pleasant working place but of course you can’t choose everything.
Were there things you hoped would be different?
I expected 80 snails would be a good amount but in retrospects, this might have been too much work and I probably should have taken a slightly smaller group.
Was the internship as you expected?
I expected it to be a bit stricter, but for the rest I knew what to expect.
What background do you have?
I finished my bachelor Biology with this internship.
What did the internship focus on?
The internship focused on the influence of nocturnal artificial light on the reproduction of the great pond snail. I investigated whether this light had an effect on the size of the eggs, the number of eggs and how many eggs hatched and how long it took for them to hatch. One of my conclusions was that the eggs hatch faster in low light.
What did you find the most challenging about this internship?
To manage my time during the day. I also found it challenging to put everything in one scientific presentation and to display the results nicely.
What did you like the most about your internship?
I loved to perform my own research and obtain my own results. This internship is something that I have done by myself and therefore I can tell a lot about it.
Master Internships
1.Master Internship: Department of Plant Epigenetics & Development (UVA)
What did the internship focus on?
I did research on plants. Plants function as an easy model for embryos and are ethically more responsible, so it was actually developmental biology as in embryology. I researched certain mutations in plants. We went to flower growers and picked out the abnormal-looking flowers to take with us. Based on the mutations we then found in these plants, we investigated how these mutations really worked. This way, we tried to answer the question of how a certain mutation could lead to a certain phenotype.
What did an average internship day look like?
I really did a lot of hardcore DNA work. Since my bachelor internship was mainly focused on proteins, I wanted to find another molecular topic (in this case DNA). This meant that I spent a lot of time in the lab and that I mainly had to perform PCR. At a certain point it became annoying when my PCR failed again. Later, microscopy was added so we could see where certain genes were expressed. By looking at where they came to expression, we were able to reconnect that and, thus, learn more about the system.
How did you find this internship?
During my master I followed a course coordinated by the group leader of the research project. I found the lectures very interesting, so I asked him if he had any internships.
Was it a flexible internship?
Yes, it was quite flexible. During the internship I was chairman of the Alcoholaat, so I had to be at the VU every Wednesday at 4 pm while I worked at the Science Park. This meant that I had to leave my internship every Wednesday afternoon around 3 pm to be on time and prepare myself for our meetings. My supervisor didn’t find this problematic at all. I think it is important to consult your supervisor before starting your internship and tell him/her that you may have to leave earlier on certain days. Usually, they find this fine. Sometimes my supervisor forgot that I had to leave earlier on Wednesdays, but if I reminded him in the morning it was always fine.
How was the working atmosphere in the department?
The working atmosphere was really nice. It is really interesting (and I definitely recommend) to do your internship in different places. I do not just mean in different departments, but really at another university. This way you learn how internships can be put together. For my master internship I noticed that the approach was more professional: there were weekly meetings where all the groups doing research on plants, came together. One person then did a presentation in front of the whole group. For my bachelor internship, it was not done this way. So you can notice that the approach at different institutions can be very different.
Did this internship meet your expectations?
Yes, definitely. This research group originally gave lessons at the VU and they also gave practicals before moving to the UVA. As I already said, during my master I already had a course from the group leader, so based on that, I already had representative expectations regarding their research.
Were there things you hoped would be different?
The completion of my internship took longer than expected. This was because it is always quite difficult to complete an investigation. After all, you can always do an extra experiment, since your research is never finished. My supervisor often said: “but if we only just add this to the research …”, but when you were finished with doing that, my supervisor would say: “okay, but what if we only do this last thing!”. This way it was all of a sudden two months later and that was when I tied the knot and said: “Now it is finished, I have to write my report”. I did not mind losing a bit of my holidays, but it was a pity that it eventually took 3 months before my report was finally checked.
What was the pinnacle of this internship?
I found it real fun to work with plants. There was a great greenhouse and every now and then I had to go there to literally pick flowers. This was a nice way of working.
Were you not afraid that your internship would occasionally lean too much towards biology since you were working with plants?
A little bit, but more in the way that I constantly thought: “These are plants, who cares …”. That thought never really disappeared but it was not t annoying working with plants since the research still remained really interesting. Now, whenever I see plants outside, I think of what I have learned, so that is nice. Still, during my internship, if someone asked me what kind of internship I was doing and why I chose this internship, I never really had an answer. Afterwards I think that it was a good idea to do such a completely different internship, simply because it also feels like I have really broadened my view.
2. Master internship: PWN (‘provinciaal waterschap Noord-Holland’), directed via the VU
Master: Ecology and Evolution (VU)
What exactly did you do during your internship?
PWN regulates the water supply of almost all of North Holland. At PWN I researched the amount of carbon in the soil of 3 different vegetated areas in the dunes: areas with conifers, deciduous trees and open dune areas. I compared these with each other. I also included a distinction between low-lime and rich dunes and different depths and age zones. In terms of research, this was quite challenging, because it had many different factors and you had to look in all directions. I also did some statistics that made me struggle, but that made it very educational and interesting.
Compared to your bachelor internship, this seems to be much more focused on real biology, did you like it or did you miss the other direction you had during your bachelor internship?
Well, even though I did a lot more lab work/practical work during this internship, I actually got a much more advisory role here than I had during my bachelor internship. During my bachelor internship I did research on the fish and maybe I could say something about it, but that was it. During this master internship, however, I eventually got an important result, with which I could give actual feedback to PWN. I discovered that deciduous trees are better at storing carbon than conifers and that both, therefore, contain more carbon in the ground than open dune areas. The actors involved could actually get to work with this finding. This is in contrast to the result of my role during my bachelor internship.
What did you think of the guidance during this internship?
It was nice that my supervisor was very accessible, when around (sometimes he was abroad). Conversations were much easier, because the supervisor simply let me know what he liked and did not like about my proposals, so I was guided in the right direction.
What did an average internship day look like for you?
I spent much more time in the lab. In the beginning the main focus was my proposal, which meant a lot of literature research. Then I started the method, so I went out a lot to get samples from the dunes. Then I spent about 2 months in the lab for the analysis of the samples. Finally, I had to write and calculate a lot on the computer again, mainly for the results and discussion sections. All in all, I would say that the distribution consists of 70% computer work and 30% field and lab work.
How was the working environment?
I was here in the System Ecology department and this was similar to the working environment during my bachelor internship: it was a space where students and other people were temporarily situated. Again, it was mostly up to you to decide for yourself whether you wanted to work there or rather somewhere else. If you were at the department, however, it was easier to quickly ask a few things. For example, the lab technician could then immediately explain what was going on. Therefore, I preferred to work mainly in the department. Of course I was also in the lab and outside in the field for a certain period of time, so that was a completely different working environment.
Was there a negative side/point to this internship?
Not really, except that I hoped I would have finished the internship a little earlier. My internship supervisor was abroad at the beginning of my internship, which meant that contact was somewhat difficult. As a result, everything was a little delayed, however that is partly due to myself.
How did you get this internship?
I had written to several consultancy agencies and comparable actors, but all failed. I continued to search for all kinds of bodies that did / published studies related to applied biology and / or ecology, including PWN. In the end I wrote to Hans Cornelissen that I had seen a certain study, which was a literature study, but that I really wanted to do something with it. He said it could be turned into a full-fledged internship, so I emailed PWN about it. Thus, it all came about.
What did you like the most about this internship?
I really enjoyed going out into the field and taking all the different samples. In addition, it was fun to be able to talk about it with people who really know a lot about it.
Did you find your internship flexible?
As I said earlier about the working environment, the internship was very flexible, but this also applied to what I wanted to research. For example, if I had wanted to take a measurement every week, I could have (if approved, of course). So, there were enough options for the interpretation. When I went for walks through the areas with the supervisors, we actually talked on the spot about what exactly you could investigate in the specific areas. Eventually, I figured that there is so much to research, that you could do a PHD on it!
[:]